0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 600 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog o kávě

LEGENDA O KÁVĚ A KOZE

 

Středovéká legenda vypráví o pasáčkovi koz Kaldim, který každý den nechával své kozičky pást na louce. Jednou při pastvě zpozoroval, jak po dlouhém dni kozy náhle ožily. Byly veselé a poskakovaly. Když přišel blíže, uviděl, jak jedna z koz okusuje neznámý keř s červenými bobulemi. Zvědavost mu nedala, a tak sám plody uchutnal. I on začal pociťovat příjemný pocit energie, která z bobulí přicházela. Vzpomněl si na mnichy z nedalekého kláštera, kteří si stěžovali na únavu při svých modlitbách. Rozhodl se, že se s nimi o svůj objev podělí. Když však svatý otec zjistil, jaké mají bobule záhadné účinky, prohlásil, že jsou stvořeny samotným ďáblem a plody zahodil do ohně. V tu chvíli zavinula z krbu omamná vůně, že ani on sám neodolal. Zrna z ohně vyhrabal a připravil si svou první kávu.

 

 

 

 

 

 

 

 


PĚSTOVÁNÍ KÁVOVNÍKU



Květ kávovníku svou vůní často připomíná jasmín. U nás jej můžeme pěstovat jako pokojovou rostlinu.


Květ kávovníku svou vůní částo připomíná jasmín.

 

Nadmořská výška ve které je na plantážích pěstován, ovlivňuje jeho aciditu a celkovou kvalitu zrna. Obecně platí, že čím výše jsou plantáže položeny, tím kvalitnější zrna mohou produkovat.


Rostlina kávovníku

 

Kávovník Arabský (Coffea Arabica) je velmi náchylná rostlina. Často napadaná škůdci, a proto je tak těžké ji pěstovat. Kvalitní arabiky se pěstují ve výškách od 1.200m.n.m. až například do 2.200m.n.m. Vyžadují stabilní klima a stín stromů. Prospívají jim nízké noční teploty, které umožňují delší zrání plodů. Třešně jsou tak více vyživované a zrna získávají výraznější chuť. Arabika pokrývá 70% produkce kávového průmyslu.

 

Robusta (Coffea Canephora) se pěstuje již ve výšce okolo 700m.n.m. Robusta je méně náchylná na škůdce a pěstování je tak levnější. Všechny tyto aspekty však mají výrazný dopad na kvalitu a chuť. Káva připravená z robusty je hořké chuti, aroma není tak výrazné a obsahuje 2x více kofeinu. Robusta pokrývá zhruba 25% produkce kávového průmyslu. Samotná se tak často nekonzumuje, používá se především do expresso směsí. Ve směsích snižuje aciditu a vytváří jemnou crému v šálku kávy.

 

Zrna arabiky a robusty

 

 


VÝBĚR KÁVY, JEJÍ CHUŤ A CUPPING

 

Na otázku, jaká káva je nejlepší, existuje snad jediná odpověď. Je to ta, která nám nejvíce chutná. Taková jejíž aroma je pro nás nejkouzelnější. Některým z nás chutnají kyselejší tónym, jiní dají přednost kávě jemnější.

Chuť kávy je velmi rozmanitá. Můžeme ji posuzovat podobně jako someliér víno. U kávy se tomuto procesu říká CUPPING. Posuzuje se několik faktorů:

  1. KVALITA ZELENÝCH A NÁSLEDNĚ UPRAŽENÝCH ZRN
  2. AROMA ČERSTVĚ NAMLETÝCH ZRN

 

Cupping - aroma čerstvě namletých zrn

 

  1. AROMA ČERSTVĚ NAMLETÝCH ZRN ZALITÝCH HORKOU VODOU

 

Cupping - zalévání čerstvě namelté kávy horkou vodou

 

  1. PO CCA 3 MINUTÁCH SE KÁVOVÁ KRUSTA ODHRNE A OPĚT HODNOTÍME AROMA. Tato část cuppingu je považována za velmi prestižní. Ten kdo je hoden tohoto kroku jako první ucítí maximální možné aroma.

 

Cupping - odhrnutí kávové krusty

 

  1. POSLEDNÍM KROKEM JE HODNOCENÍ CHUTI. Lžící se nabere vzorek kávy, USRKNE SE, aby se káva rozprskla do celých úst. Následně se káva poválí v ústech a zase se vyplivne.

 

Takto se postupuje u všech vzorků. Degustátor pak dané vzorky boduje.

V případě, že chceme najít co nejkvalitnější kávu, vyhledáváme kávy výběrové. Tyto kávy jsou na CUPPINGU hodnoceny 80ti až 100 body a mají nejvyšší kvalitu. V téměř naprosté většině se jedná o arabiku. Existují i jiné méně či více známé druhy kávovníku, avšak zatím nedosáhly srovnatelných kvalit arabiky. Nejznámější je asi robusta. Chuť robusty je však spíše hořká.

Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.