Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Blog o kávě
LEGENDA O KÁVĚ A KOZE

 

Středovéká legenda vypráví o pasáčkovi koz Kaldim, který každý den nechával své kozičky pást na louce. Jednou při pastvě zpozoroval, jak po dlouhém dni kozy náhle ožily. Byly veselé a poskakovaly. Když přišel blíže, uviděl, jak jedna z koz okusuje neznámý keř s červenými bobulemi. Zvědavost mu nedala, a tak sám plody uchutnal. I on začal pociťovat příjemný pocit energie, která z bobulí přicházela. Vzpomněl si na mnichy z nedalekého kláštera, kteří si stěžovali na únavu při svých modlitbách. Rozhodl se, že se s nimi o svůj objev podělí. Když však svatý otec zjistil, jaké mají bobule záhadné účinky, prohlásil, že jsou stvořeny samotným ďáblem a plody zahodil do ohně. V tu chvíli zavinula z krbu omamná vůně, že ani on sám neodolal. Zrna z ohně vyhrabal a připravil si svou první kávu.

 

 

 

 

 

 

 

 


PĚSTOVÁNÍ KÁVOVNÍKU



Květ kávovníku svou vůní často připomíná jasmín. U nás jej můžeme pěstovat jako pokojovou rostlinu.


Květ kávovníku svou vůní částo připomíná jasmín.

 

Nadmořská výška ve které je na plantážích pěstován, ovlivňuje jeho aciditu a celkovou kvalitu zrna. Obecně platí, že čím výše jsou plantáže položeny, tím kvalitnější zrna mohou produkovat.


Rostlina kávovníku

 

Kávovník Arabský (Coffea Arabica) je velmi náchylná rostlina. Často napadaná škůdci, a proto je tak těžké ji pěstovat. Kvalitní arabiky se pěstují ve výškách od 1.200m.n.m. až například do 2.200m.n.m. Vyžadují stabilní klima a stín stromů. Prospívají jim nízké noční teploty, které umožňují delší zrání plodů. Třešně jsou tak více vyživované a zrna získávají výraznější chuť. Arabika pokrývá 70% produkce kávového průmyslu.

 

Robusta (Coffea Canephora) se pěstuje již ve výšce okolo 700m.n.m. Robusta je méně náchylná na škůdce a pěstování je tak levnější. Všechny tyto aspekty však mají výrazný dopad na kvalitu a chuť. Káva připravená z robusty je hořké chuti, aroma není tak výrazné a obsahuje 2x více kofeinu. Robusta pokrývá zhruba 25% produkce kávového průmyslu. Samotná se tak často nekonzumuje, používá se především do expresso směsí. Ve směsích snižuje aciditu a vytváří jemnou crému v šálku kávy.

 

Zrna arabiky a robusty

 

 


VÝBĚR KÁVY, JEJÍ CHUŤ A CUPPING

 

Na otázku, jaká káva je nejlepší, existuje snad jediná odpověď. Je to ta, která nám nejvíce chutná. Taková jejíž aroma je pro nás nejkouzelnější. Některým z nás chutnají kyselejší tónym, jiní dají přednost kávě jemnější.

Chuť kávy je velmi rozmanitá. Můžeme ji posuzovat podobně jako someliér víno. U kávy se tomuto procesu říká CUPPING. Posuzuje se několik faktorů:

  1. KVALITA ZELENÝCH A NÁSLEDNĚ UPRAŽENÝCH ZRN
  2. AROMA ČERSTVĚ NAMLETÝCH ZRN

 

Cupping - aroma čerstvě namletých zrn

 

  1. AROMA ČERSTVĚ NAMLETÝCH ZRN ZALITÝCH HORKOU VODOU

 

Cupping - zalévání čerstvě namelté kávy horkou vodou

 

  1. PO CCA 3 MINUTÁCH SE KÁVOVÁ KRUSTA ODHRNE A OPĚT HODNOTÍME AROMA. Tato část cuppingu je považována za velmi prestižní. Ten kdo je hoden tohoto kroku jako první ucítí maximální možné aroma.

 

Cupping - odhrnutí kávové krusty

 

  1. POSLEDNÍM KROKEM JE HODNOCENÍ CHUTI. Lžící se nabere vzorek kávy, USRKNE SE, aby se káva rozprskla do celých úst. Následně se káva poválí v ústech a zase se vyplivne.

 

Takto se postupuje u všech vzorků. Degustátor pak dané vzorky boduje.

V případě, že chceme najít co nejkvalitnější kávu, vyhledáváme kávy výběrové. Tyto kávy jsou na CUPPINGU hodnoceny 80ti až 100 body a mají nejvyšší kvalitu. V téměř naprosté většině se jedná o arabiku. Existují i jiné méně či více známé druhy kávovníku, avšak zatím nedosáhly srovnatelných kvalit arabiky. Nejznámější je asi robusta. Chuť robusty je však spíše hořká.